Madarak a Világűrben – Angry Birds Space

Mint a címből is kiderül, kedvenc madaraink ezúttal egyenesen a világűrbe repítik a rajongóikat. Az Angry Birds első valódi folytatása (a Seasons és a Rio nem igazán tekinthető annak) komoly feladat elő állította a Rovio fejlesztőit. Egyrészt meg akarták őrizni az egyedi játékmenetet és megint valami újdonsággal elkápráztatni a rajongókat, úgy, hogy azért megmaradjon a klasszikus Angry Birds érzés, aminek a sorozat eddigi sikerét köszönhette.

Mi az, amitől az Angry Birds Space különleges és egyedi? A valódi gravitáción alapuló fizika. A korábbi Angry Birds játékok a földön játszódnak, amelynek gravitációját már minden tapasztalt játékos megszokta. A madarak felrepülnek azután lezuhannak, pontosan kiszámítható röppályán történik minden, a lehető legegyszerűbben, a világűrben azonban a dolgok már korántsem ilyen egyértelműek.

A bolygóközi térbeni nincs gravitáció, a kilőtt madár nyílegyenesen halad egészen addig, amíg neki nem ütközik valaminek és ettől irányt vált. De mi történik akkor, ha bekerül valamelyik égitest gravitációs terébe? Nos ettől kezdve a gravitáció határozza meg röppályáját. Az Angry Birds Space egyedülálló módon egyensúlyoz a gravitáció és az antigravitáció között, ami valóban különlegessé teszi az új részt.

A pályák a korábbi Angry Birds játékoknál ismert módon váltakoznak, de az említett újdonságnak köszönhetően sokkal nagyobb a változatosság. Vannak olyan pályák, ahol aszteroidák gravitációs mezői között lavírozva kell eltalálni a célt, míg máshol a súlytalanság állapotában lebegő disznókat kell eltéríteni abban a reményben, hogy az alattuk lévő bolygóra zuhannak. Megint más pályán egy bolygó felszínén a hagyományos Angry Birds játékot kell játszanunk, vigyázva arra, nehogy a madár a világűrben folytassa útját becsapódás helyett.

A játékban van még pár apró csavar, új karakterek, de végeredményben mégis csak egy újabb Angry Birds játék az, amit kapunk. Ha valami teljesen újat vársz az ismerős szereplőktől, akkor csalódni fogsz. Nem állítjuk, hogy ez rossz, hiszen az Angry Birds formula hatalmas sikert hozott, és valószínűleg értetlenkedve fogadnánk egy Angry Birds Rally-t vagy egy olyan stratégiai játékot, ahol kedvenc madaraink a madárinfluenza elleni oltóanyag után nyomoznának.

Összességében az Angry Birds Space fejlesztői kitűnően megtalálták az egyensúly a tradíció és az újítás között, bár kétségtelen, hogy sokkal inkább az elsőre építenek, mint a másodikra. Ha szereted az Angry Birds játékokat (már pedig ki ne szeretné) akkor egy percig sem érdemes gondolkodnod azon, hogy megvedd-e a legújabb Rovio játékot. Ez a legjobb játék, amiben súlytalanul lebegő disznókkal találkozhatsz :).