Megjelent a Trine2

Lélegzetetállító grafikával jelent meg a napokban a Frozenbyte korábbi nagy sikerű játékának folytatása a Trine2. Az első játékhoz hasonlóan három főszereplő a vidám lovag, a ravasz tolvaj és az ideges varázsló irányítása a feladatunk, akik mind saját különleges képességekkel rendelkeznek. Küldetésük, hogy az elvarázsolt erdőt és sötét barlangon átjutva megmentsék az elrabolt mesebeli hercegnőt, út közben mindenféle szörnyetegekkel megküzdve. Mielőtt azonban beskatulyáznánk a szokásos platform játékok közé, le kell szögeznünk, a Trine2 egy gyönyörű és varázslatos rejtvény fejtő platform játék rengeteg feladvánnyal.

A játékot nézve az az érzésünk, mintha egy csodaszép mesekönyvet lapozgatnánk, ragyogó. élénk színekkel és tökéletes részletgazdagsággal, ami fantasztikus környezetet teremt ennek a 2 dimenziós platform játéknak. Az erdő burjánzó, ragyogó növényzete hatalmas, ragyogó csigák otthona, később hatalmas pókokkal találkozhatunk, kifejezetten élethűre sikeredtek, de a trópusi naplementét is meg kell említenünk, ahol nem tehetsz mást, mint megállsz és bámulsz, annyira szép.

Minden hősnek saját, jól meghatározható képességei és feladatai vannak. A lovag kardja és pajzsa a harcra való, buzogányával szétzúzza az akadályokat. A tolvajnak dobóhoroggal, valamint egy íjjal és nyíllal rendelkezik, a varázsló képes tárgyakat lebegtetni és ládákat vagy palánkokat elővarázsolni a semmiből. Szóló módban egyszerre mindig csak egy szereplő jelenik meg a képernyőn, de egy pillanat alatt válthatsz közöttük, hogy annak a különleges képességeit használhasd fel, amely az aktuális feladathoz épp szükséges.

A rejtények megoldásához tökéletes segítséget nyújt a varázsló hatalma. Bár az alap platform játéknak külön izgalmat kölcsönöz a harc, a játék lelke mégis a fizikán alapuló feladványok megoldása. A legegyszerűbb esetekben ez csupán ládák egymásra pakolása, hogy lépcsőt alakíthass ki, míg összetettebb feladatok esetében például gőz sugarakat kell irányítod, hogy az ellenáram a helyükre vigye a csődarabokat. Más helyeken például vizet kell vezetned a növények gyökereire, hogy égig érő paszulyként a magasba szökjenek, és leveleiken tovább ugrálhass. Az új elemek között például, mozgó portálok, vízkerekek és lávafolyamok szerepelnek, vagy olyan említésre méltó különlegességek, mint a ház méretű béka, amely nyelvével óriási gyümölcsöket kap el a távolból.

Bár a legtöbb rejtvény egyszerű és kézenfekvő megoldást kínál, érdemes egy kicsit kísérletezni a fizikával és kevésbé egyértelmű lehetőségeket is kipróbálni. A Trine2 fizika motorja tökéletesen és megbízhatóan működik és a játék nagyszerű lehetőségeket ad a fejtörésre és próbálgatásra olyan esetekben, amikor nincs kézenfekvő megoldás. Hintázó mágikus deszka struktúrákat használhatsz például, hogy akár teljesen kikerülj egy trükkös kapu mechanizmust, de ugyanaz a deszka arra is tökéletes, hogy megakassz vele egy fogaskereket.

A játék inkább arra ösztönöz, hogy folyamatosan mozgásban légy, mintsem hosszasan feltartson egy komolyabb szellemi munkát igénylő statikus feladvánnyal ezen kívül egy opcionális súgó rendszert is bevethetsz, amely néhány perc fejtörés után átsegít egy-egy szituáción. Összességében a játék igen barátságos, mégsem túl egyszerű, vannak benne kifejezetten trükkösen megtalálható titkok és a nehezen hozzáférhető helyeken összegyűjthető tapasztalat gömbök, amelyekkel például egyszerű tehetség fákat táplálhatsz. Ahogy a szinteken feljebb jutsz, a tolvaj például tűz vagy jég nyilakat is használhat, a lovag megújuló pajzsra tehet szert a varázsló pedig megtanul egyszerre több tárgyat elővarázsolni.

Multiplayer módban egyszerre hárman játszhatnak, külön-külön irányítva az egyes szereplőket, ami kitűnő lehetőséget teremt a képességek kombinálására ahelyett, hogy választani kellene közülük és ez új lehetőségeket nyit meg a játékban. A varázsló például a játékostárs karakterét is lebegtetheti a deszkákon, vagy megbéníthat egy szörnyet a levegőben, hogy a tolvaj nyilaival ártalmatlanná tehesse. A maximális lehetőségek kiaknázásához egy korlátlan mód áll a játékosok rendelkezésére, ahol a hős karakterek bármilyen kombinációja megengedett.

Az elbeszélés stílusú narráció jól sikerült, és a szereplők hangjai is jól el lettek találva, a zene pedig az egész játék során lelkesítően hat. A Trine2 a tervek szerint hamarosan magyar feliratokkal is a boltokba kerül majd. A játék összességében nagyon kellemes élményt nyújt. Ha nem foglalkozol a rejtett finomságokkal és tapasztalat gömbök gyűjtésével, akkor nagyjából hat óra alatt járhatsz a végére a küldetésnek, ha minden részletet fel akarsz fedezni, akkor körülbelül a duplája. Elődjéhez képest a Trine2 egy sokkal kiforrottabb, finomabb és igazán látványos játék.