The Settlers Online – útmutató magyarul, kezdőknek

A középkorban játszódó The Settlers Online ingyenes böngésző alapú stratégiai játék pillanatok alatt hatalmas népszerűségre tett szert. A játék számos különféle nyelven elérhető már ezért elhatároztuk, utánajárunk a kiadónál, tervezik-e a magyar nyelvű változat kiadását is. Az Ubisoft illetve BlueByte illetékesei megkeresésünkre közölték, hogy belátható időn belül a The Settlers Online magyarul biztosan nem jelenik meg, így az alábbi összeállítással szeretnénk segíteni azokat, akik hadilábon állnak az angollal, mégis világuralomra törnek a játék keretein belül. Útmutatónk segítségével megismerheted a játék alapjait és megtudhatod, hogyan teljesítsd gyorsan az első küldetéseket.

1. Küldetés: Építs egy fenyő favágó üzemet

A játék úgy kezdődik, hogy egyetlen épületed van, a Mayor’s house (A Polgármester háza), egy fából készült rozoga építmény. A bejelentkezéskor azonnal megkapod az első feladatodat: egy fenyő favágó üzemet kell építened. Kezdetben a fenyőfa az alapvető nyersanyag, amit felhasználhatsz. A fenyőt a közeli erdőkben vághatod ki és többféle épületet is felépíthetsz fájából. Az első lépés tehát, hogy építsd egy fenyővágó kunyhót valahol, ahol sok fenyőfa nő.

Kattints az Building menu (Építés menü) ikonra a képernyő alsó részén, majd válaszd a Pinewood cutter (Fenyő favágó üzem) ikonra és jelöld ki az új épületed helyét. Ezután láthatod, ahogy embereid elindulnak és megkezdődik az üzem építése, majd néhány másodperc múlva a bal felső sarokban a “Quest completed” (Küldetés teljesítve) feliratra kattintva egy felugró ablak nyugtázza a küldetésed sikerét és 100 tapasztalat pontot (xp) is kapsz, ami a „Claim reward” (Jutalom kérése) gombra kattintva íródik jóvá. A tapasztalat pontok teszik lehetővé, hogy egyre több új épület típusod legyen, ahogy előrehaladsz a The Settlers Online játékban.

2. Küldetés: Építsd egy fenyő fűrészmalmot

Mi történik a fenyőfával, miután kivágták? Természetesen építésre alkalmas méretű darabokra kell vágni, a következő lépés tehát, hogy építsd egy fenyő fűrészüzemet.

Ehhez megint az építés menüt használhatod, ahonnan most a Pinewood sawmill (Fenyő fűrészmalom) ikont kell választanod, majd az előzőekben megismert módon kijelölni az épület helyét. Érdemes már a játék elején kijelölnöd különféle útvonalakat a központi épület körül és valamilyen rendszer szerint elhelyezni az épületeidet. Próbálj úgy építkezni, hogy a rönköket viszonylag gyorsan el tudják szállítani a Polgármester házától, így a termelés is gyorsabb lesz.
A küldetés teljesítéséért 50 xp a jutalmad.

3. Küldetés: Nézd meg a Polgármester házát

A következő feladatod az, hogy alaposabban megismerkedj településed jelenlegi központjával, a Polgármester házával, amely tulajdonképpen nem más, mint egy óriási raktár. Az 1-es szinten az épület 500 egységnyi nyersanyag, vagy más néven erőforrás tárolására alkalmas.

Kattints tehát a képernyő közepén látható épületre és nézd meg az egyes lapokat, úgymint Basic (Alap), Intermediate (Közepes), Advanced (Haladó), Expert (Szakértő) és Military (Hadászat), majd a jobb felső sarokban lévő X-re kattintva lépj vissza a fő képernyőre. Ezzel a küldetéssel eléred a The Settlers Online következő szintjét és újabb 50 xp-t is kapsz!

4. Küldetés: Építs egy fenyőfa erdészetet

Elkezdődött tehát a fenyőfák kivágása és feldolgozása, ami oda vezethet, hogy hamarosan elfogy a fa, logikus lépés tehát, hogy új fák ültetéséről is gondoskodnod kell, hogy fenntartsd a termelés folyamatát? Szükségünk van tehát egy erdészetre, ahol fákat ültetnek. Általánosságban elmondható, hogy favágó üzemenként 2 erdészetre lesz szükség, most azonban csak egyet építünk, hogy a küldetést teljesítsük.

Kattints megint a már jól ismert építés menüre és válaszd a Pinewood forester (Fenyőfa erdészet) ikont, hogy a kivágott fák helyére újat ültessenek.
A küldetés teljesítése után 50 xp és 5 ember a jutalmad!

5. Küldetés: Gazdaság áttekintés

Az Economy overview (Gazdaság áttekintés) képernyő segítségével tekintheted át gazdaságod működését. Az abakusz ikonra kattintva jelenítheted meg az erőforrásaidat listázó ablakot, amelyből a bal oldalon lévő listában választhatod ki, milyen típusú erőforrás termelési mérlegre vagy kíváncsi, úgymint Building materials (Építőanyagok), Food (Élelmiszer), Weapons (Fegyverek) és Resources (Nyersanyagok).

A küldetés teljesítéséhez nyisd le a Building materials (Építőanyagok) listát és válaszd az első ikont, amely a Pinewood plank (Fenyődeszka) előállításának mérlegét mutatja. A felső sorban láthatod az előállítási időt, lentebb pedig azt, hogy milyen erőforrások szükségesek a termeléshez. Ha követted az általunk leírt lépéseket, azt láthatod, hogy a legalsó ikon alatti szám piros színű és negatív, ami azt jelenti, hogy embereid több fát vágnak ki, mint amennyit ültetnek:
Kattins az X-re a képernyő bezárásához, és megkapod jutalmad, 20 xp-t.

6. Küldetés: A tökéletes egyensúly megteremtése – 1.

A termelési időket és mennyiségeket megnézve kiderül, hogy a fenyődeszka előállítása akkor a leghatékonyabb, ha két favágó és három erdész áll a rendelkezésedre. A legjobb tehát, ha építesz még egy favágó üzemet. Kattint az építés menüre, majd a Pinewood cutter (Fenyő favágó üzem) ikonra és hamarosan áll az újabb épület, amivel a 4-es szinten folytathatod tovább a The Settlers Online játékot.

7. Küldetés: Kocsma építése

Most, hogy már van egy működő faanyag termelő rendszered nézzük a második legáltalánosabb nyersanyagot a követ. A kérdés az, hol találunk követ? Nos, ki kell küldened egy geológust, hogy követ keressen. Ehhez némi előkészületekre lesz szükséged, hiszen egyelőre nem áll a rendelkezésedre a megfelelő ember.

Építsd egy kocsmát, ahol mindenféle ember megfordul, így lehetőséged lesz szakemberek szerződtetésére. Kattints az építés menüre és válaszd a Tavern (Kocsma) ikont.

8. Küldetés: a Levél.

Szépen halad településed fejlesztése és ennek hamarosan híre megy így nemsokára egy levelet kapsz Theodor testvértől, aki ajándékot is küld neked néhány új erőforrás formájában.

Kattints a csillag menüre és válaszd ki az ott lévő erőforrásokat, azután kattints a központi épületedre, hogy a deszkákat a raktáradba helyezd. Válaszd ki egyenként mind a három ikont, hogy az ajándékba kapott fa és kő is a raktáradba kerüljön és máris teljesítetted a küldetést.

9. Küldetés: Nézd meg a pinewood deposit (fenyőfa raktár) erőforrás fát

A fenyőfa előállítás hatékonysága érdekében érdemes rendszeresen ellenőrizned a termelési láncot.

Az Economic overview (Gazdaság áttekintés) ikonra kattintva válaszd a Pinewood deposit (Fenyőfa készlet) lapot, majd kattints a Pinewood forester (fenyő erdészet) ikonra a részletek megjelenítéséhez.

10. Küldetés: Építs még két erdészetet

Mint az előzőekben láthattad, nincs elég erdészed ahhoz, hogy a hatodik küldetésben említett hatékony termelési lánc létrejöjjön. Két további Pinewood forester (Fenyő erdészet) szükséges a küldetés teljesítéséhez és ezzel a fő küldetés befejezéséhez.

1. Mellék-küldetés: Instant build (Gyorsépítés)


Mint magad is tapasztalhattad, a kocsma építése elég sokáig tartott. Ha nem akarsz annyit várni, néhány gyémántért felgyorsíthatod az építkezést. Amikor az építés megkezdődik, kattints a képernyő bal felső sarkában látható kék gyémánt ikonra.